Kända kvinnliga ledare

Feminism

Trots att världen mest har sett manliga ledare och att inget samhälle någonsin har kunnat kallas sig matriarkaliskt, så förekommer det dock samhällen som har ett matrilinjärt samhällssystem. Man har också haft och har fortfarande flera kvinnliga ledare runt om i världen. Vissa av dem har haft stort inflytande och de ska beskrivas lite närmare här.

  • Margaret Thatcher var Storbritanniens ledare mellan 1975-1979. Hon kallades även Järnladyn och var känd för sitt hårda sätt. Hennes politik har senare kommit att kallas Thatcherism.
  • Erna Solberg är Norges nuvarande (2018) statsminister och partiledare för Høyre. Hon tillträdde 2013 och blev omvald 2017. Hon har haft en tuff politik, speciellt vad asylinvandring och bärandet av slöja anbelangar.
  • Angela Merkel – Tysklands förbundskansler har suttit vid makten i 13 år. Hon har blivit “Mutti” (mamma på tyska) med hela tyska folket och är en omtyckt person. Dock har hon fått tagit mycket kritik sedan 2015 på grund av Tysklands generösa flyktingmottagande.
  • Drottning Elisabeth II, Storbritanniens regerande monark, är landets överhuvud sedan 60 år tillbaka. Hennes popularitet är enorm, men dalade när prinsessan Diana omkom i en bilolycka 1997 i Paris. Hon har precis fyllt 90 år och betraktas som en riktig krutgumma.
nullpoint