Förlegade myter om feminism och feminister

Feminism

Är du en av de som tror Knutna nävar, alla tillsammans.att feminister hatar män och därför vill utrota dem från denna jord? Eller att feminism betyder att kvinnorna ska ta över världen och använda männen som slavar? Då har du nog fått ett par myter och fördomar berättade för dig om feminism och feminister. Feminism betyder inget annat än att alla oavsett könstillhörighet ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter i samhället och livet. Det betyder att jämlikhet ska råda och ingen (inte männen och inte kvinnorna) ska vara underställd någon annan, alla lever på samma villkor.

En annan myt är att feminister inte får sminka sig och måste vara håriga överallt. Detta stämmer såklart inte, grundtanken är ju att alla ska få vara precis som de vill utan att bli nedvärderade. Vill du göra dig fin och handla det senaste sminket från succémärket rituals så gör du det. Men grejen är att du måste inte göra detta bara för att du är kvinna/tjej, lika lite som att du inte får göra detta om du är man/kille. Den som vill får sminka sig, men ingen måste sminka sig – oavsett kön. Angående kroppsbehåring är även det helt upp till individen själv att avgöra. Feminismen dömer inte.

 

Feminister går inte runt i stereotypiskt “okvinnliga” kläder och dömer ut de som väljer att klä sig stereotypiskt kvinnligt. Jämlikhet mellan könen innebär bland annat att du inte ska bli annorlunda bemött på grund av din klädsel. Kvinnor ska inte ses som sexobjekt som i princip ber om att bli sexuellt trakasserade på grund av att de är lättklädda på sommaren, lika lite som män ska det.

Lesbiska manshatare?

En annan förlegat myt är att de flesta feminister är lesbiska manshatare. Homosexualitet finns överallt hos alla olika samhällsklasser, religionstillhörigheter och livsåskådningar. Feminister är vanliga människor som är emot förtryck, det är allt. Män är också feminister, så att det skulle vara manshat det handlar om är en mycket gammal och tyvärr stark myt. Feminismen är inte emot En muskulös manmännen utan hatet, förtrycket, kränkningarna och våldet som människor får utstå i dagens samhälle på grund av kön och utseende.

 

Feminismen handlar lika mycket om att den typiska mansrollen om att män måste vara stora, starka och aldrig visa känslor inte heller behöver upprätthållas till varje pris. För självklart ska män (om de vill) också kunna vara känsliga, tycka om att vårda och bete sig typiskt “kvinnligt” utan att behöva utstå hat på grund av det.

Det viktigaste är att fortsätta prata om feminismen och att våga kalla sig feminist så att inte stereotyper och fördomar som dessa och många andra får ta över. Det finns många smarta svar och sätt att bemöta dessa fördomar på och det är viktigt att våga göra det. Upplys de som inte förstår eller har fått helt fel uppfattning om feminismen. Sprid kunskapen om att feminism är något fint som värnar om alla människors rättigheter och lika värde, oavsett om du definierar dig som kvinna eller man. Det handlar om kärlek inte hat.

nullpoint