Fördomar mot feminismen

Feminism

När en person får höra ordet feminism så tänker denna kanske på en lesbisk tjej som ogillar män, klär sig i kläder köpta på herravdelningen eller liknande, röker, pratar högt och så vidare. Medan en annan individ kanske tänker på jämlikhet, gemenskap, att det inte behöver synas utanpå om man är för feminism eller inte och så vidare. Det finns alltså väldigt många fördomar och tankar kring vad feminism innebär och alla är inte helt överens om vad det faktiskt är.

 

På Wikipedia har man beskrivit feminismen som en samling av ideologier och rörelser som har en målsättning att alla kvinnor ska ha samma möjligheter, rättigheter men även skyldigheter som männen. Inom dessa rörelser och ideologier så verkar feminismen för alla kvinnors ekonomiska, politiska och sociala rättigheter i syfte att få det med jämställd mellan de båda könen. Så bilden av att en person, oftast en kvinna då, är högljudd, röker, klär sig i “manliga” kläder är bara en myt. Om det nu skulle vara så att du som läser texten kanske röker så finns det sätt att sluta på genom att exempelvis använda Nicotinell som hjälpmedel. Rökning är trots allt farligt! Men så klart, det är det mycket som är. En sak som inte är farligt är feminism som ändå skrämmande många ändå verkar tro.

 

I ett debattinlägg på Metro så skriver en debattör om att alla kloka människor är feminister. Debattören skriver och undrar varför feminism behövs? Vidare följer flera frågor om varför det varje år så könsstympas tre miljoner flickor världen över, varför flickfoster aborteras, varför det i Sydafrika våldtas en kvinna var 14:e sekund, varför kvinnor fortfarande utesluts från världens fredsprocesser, varför kvinnor jobbar mer än vad männen gör men ändå tjänar mindre, varför forskning främst baseras på män, varför våldtäktsoffer frågas ut i rätten om sina kläder, varför 70% av de allra fattigaste människorna i världen är kvinnor. Alla dessa frågor utgör svaret på frågan om varför feminismen behövs.

Det går inte att komma ifrån att det inte är jämställt mellan könen eftersom det går att bevisa med otroligt mycket fakta. Att som människa stå för att alla människor skall bli lika behandlande oavsett kön är ingenting som går att tilldela en stereotyp. Därför går den moderna feministen nog inte att sätta fingret på, även om den stereotypa bilden av en feminist kan leva kvar hos många så verkar ändå medvetenheten öka om att den stereotypa bilden nog är felaktig.

Det kanske går att säga att feminismen drabbas negativt av denna stereotyp, som säkert blivit påhittad av en man som känt sig hotad av en framtida jämställdhet, men om man vågar lyfta blicken och faktiskt se till problemen så handlar det om mer än bara en specifik kvinnas attribut. Så stå för upp för feminismen och kämpa för jämställdhet mellan könen för en bättre värld och frihet åt alla!

nullpoint