Feminism är ett begrepp som ofta skapar blandade känslor hos den som hör det och det är egentligen inte så konstigt. Vi människor är skapta så att vi inte alltid har exakt samma tankar hela tiden, men det är alltid viktigt att ta reda på varför man känner på ett visst sätt eller skaffa sig mer information om man inte är helt säker på vad man tycker om något.
Förmågan att kunna se saker från olika synvinklar och att kunna ändra på sina åsikter gör en människa mer öppen och villig att lära sig. När man får blandade känslor om något kan det därför vändas till något positivt, inklusive att man erkänner för sig själv att allt inte är helt svart och vitt utan att det också finns en gråskala och en massa färger därtill. Ta till exempel hur vi känner om vi får tandvärk: å ena sidan känner vi kanske olust inför att boka ett tandläkarbesök, å andra sidan är vi evigt tacksamma över att ha tillgång till bra tandläkare i stockholm om man bor i huvudstaden. Tänk vad skönt att kunna slippa smärtan!
När det kommer till ideologiska, filosofiska eller politiska frågor kan det vara ganska knepigt att ha blandade känslor. Låt säga att man har tröttnat på begreppet ”politiskt korrekt” och upplever att det används i tid och otid och att det gjort folk överkänsliga. Det är de vanliga argumenten mot detta uttryck och vad det står för men samtidigt kan man väl knappast förneka att det är bra att man inte längre får använda vissa ord för att beteckna folkgrupper eller människor med en annan sexuell läggning? Att det inte längre är ok att driva med folk med handikapp eller att kalla tjejer i skolan för diverse könsord?
Det finns många människor i den moderna västvärlden som idag vägrar att kalla sig för feminister och skall man nämna några kändisar som inte vill identifiera sig med feminism så har vi bland annat Salma Hayek som anser att man skall kämpa för jämlikhet och inte feminism, Lana del Rey som anser att det är en ointressant fråga och Carla Bruni som sagt att hon föredrar att vara med sin familj än att kämpa för kvinnofrågor.
Självklart får man tycka vad man vill, men vad som är intressant med alla dessa kvinnor är att de gjort oerhört framgångsrika karriärer och inte verkar ens reflektera över att det över huvud taget har varit möjligt för dem. Själva faktumet att de lyckats skörda framgångar på egen hand är något som i många länder skulle vara fullkomligen otänkbart, då kvinnor i många kulturer inte ens får gå och handla mat utan en manlig släkting i sitt sällskap, eller ens får synas av omvärlden.
Visst finns det vissa militanta former av feminism som många har svårt att ställa sig bakom, men om man talar om begreppet i ordets klassiska bemärkelse så handlar det helt enkelt om lika rättigheter för alla.