Feministisk aktivism

Feminism

Är du intresserad av att utveckla din feministiska aktivism, men vet inte riktigt hur du ska göra? Då är det här läsning för dig. Feminismen har de senaste åren vuxit sig allt större både i Sverige men även i resten av världen. Med Internet och sociala mediers framfart öppnas det många nya dörrar, och tillvägagångssätten för att nå ut med sitt budskap blir allt fler. Samtidigt är det viktigt att inte glömma den fysiska kampen där vi träffas och gör saker även i verkliga livet.

Feministiska grupp 8

Du har säkert hört talas om Grupp 8, den feministiska gruppen som vände Sverige upp och ner i början av 70-talet. Med en socialistisk feminism slog de till i Stockholm och resten av Sverige. Med demonstrationer och en tidskrift visade de tydligt vad de ville ha. Bland annat lyckades de genomföra så allt fler barn kunde börja på förskola och att kvinnorna kom ut i arbetslivet.

Många anser att den tiden är förbi nu. Att vi redan är tillräckligt jämställda i Sverige. Men det behövs inte någon större undersökning för att inse att det inte är sant. Vi lever fortfarande i ett patriarkat, och innan det har fallit är kampen inte över.

Starta en egen förening

Så varför startar inte någon den moderna tidens grupp 8? Gå ihop med vänner eller okända som för samma agenda. Starta en förening, håll i demonstrationer och manifestationer. Eller starta ett litet feministiskt företag för att ge ut en tidskrift. Hyr en lokal eller kontor här https://workaround.io/se/ för att få en avskild plats att driva aktivism på. Att ha en fast lokal underlättar för att kalla till möten, ha gästföreläsningar och workshops. Det finns mycket kvar att ändra på i vårt sociala samhälle och det är hög tid att börja nu. Kom ihåg att alla aktivism är bra aktivism så länge den har ett tydligt budskap och för kampen framåt.

Aktivism i sociala medier

Sociala medier är idag en kraftig kanal för att nå ut med politiska budskap. På Instagram, Twitter och Facebook flödar aktivism av olika slag. Bland influencers finns många kvinnliga kroppsaktivister som verkar främst på instagram. Det är kvinnor med kroppar som avviker från normen som visar upp sig för att öka mångfalden. En livsviktig kamp enligt många. Det finns även rent politiska och feministiska konton på instagram. Några av dem är “klasshat”, “kvinnohat” och “mansbebisar”. Dessa konton belyser strukturer och orättvisor i samhället och verkar för en ökad feministisk förståelse.

Det finns alltid plats för fler politiskt drivna konton. Intresset på Internet ökar hela tiden för olika typer av aktivism. Fördelen med sociala medier är att man omedelbart når ut till en bred massa. Nackdelen kan vara att kampen lätt fastnar just på internet och inte praktiseras på samma sätt i det verkliga livet.

nullpoint