Kärt barn har många namn. 68-rörelsen har även kallats 68-vänstern och 70-talsvänstern. Den började som en motreaktion till Vietnam-kriget av studenter, författare och akademiker och starten skedde 1968 i Paris, känd som Majrevolten. Dock hade den även att göra med en rad strejker på grund av arbetsförhållandena och bondeupproren som är vida kända i Frankrike samt stöd för gerillakamper. I Sverige skedde den berömda demonstrationen under Davis Cup som fick hela tennisturneringen att flytta till Frankrike, och jämsides med denna händelse kom även Kårhusockupationen att bli en del av Sveriges historia. Självklart var den ledd av Olof Palme som senare skulle bli Sveriges statsminister. Han var dåvarande utbildningsminister. I samma veva började flera vänsterpartier att bildas och som ligger till grund för dagens partier. Lägg till hippie-rörelsen, proggen och Skogsarbetarstrejken och du har den nya vänstervågen på ingång.
Sverige och övriga Europa
I Sverige märktes dock inte 68-rörelsen av lika mycket som i exempelvis Paris och Prag. Paris och Frankrike överlag, är känt för att anordna strejker och uppror på löpande band och det är ingen skillnad idag. Gödsel på flygbanorna, 200 får under Eiffeltornet och svavelsyra i floden Meuse är bara några exempel på strejker som gått hett till.
Livsstilen
Under 68-rörelsen anammade man en ny stil. Ut med högklackat och kortkort och in med näbbkängor och palestinasjalar. Målet var att ta till sig arbetarklassens mode och livsbild och sätta sig in i deras leverne. Under denna tidsepok bildades många musikband som skulle ha stort inflytande i Sverige. Hoola Bandoola, Björn Afzelius och Michael Wiehe samt Peps Persson är några riktigt tydliga 68-artister. Det dracks också rödvin som aldrig förr och många levde i kollektiv där alla delade allt och alla.