Baby showers – för amerikanskt?

Feminism

Att anordna en så kallad Baby shower kan anses vara kontroversiellt i ett land som Sverige, där jämlikhet och könsneutralitet förespråkas av många.

Amerikanskt eller internationellt?

Man tror att företeelsen baby shower har sitt ursprung i USA, där det är ett populärt och vanligt event. En Baby shower anordnas för att fira den blivande mamman (man hör sällan talas om Baby showers för blivande pappor eller par). Gästerna överlämnar alla möjliga tänkbara och användbara presenter, som är tänkta att användas på olika sätt av den kommande bebisen. Termen ”shower” har kommit till då man syftar på att den blivande mamman överöses, eller “duschas”, med presenter.

Babyshowers anses vara ett relativt nytt fenomen i Sverige, men hur planerar man för ett sådant event och finns det varianter även för pappor och par? Ska man bjuda på tårta och vilken slags mat passar bra? Hur pyntar man och vilka färger ska man använda?

 

I USA är man generellt mindre konservativ och mer traditionell när det gäller val av färger, leksaker, kläder etcetera. Där är det generellt sett rosa, gult och aprikos för flickor och blått, grönt och grått för pojkar. Där är det sällan någon som rynkar på näsan eller ifrågasätter cerise pom poms, lila ballonger och rosaskimrande konfetti när det är dags för en Baby shower för ett flickebarn.

Nya trender och influenser

Numer förekommer även fester enbart för den blivande pappan, men då kallas det för ”Dadchelor party”, och kan liknas vid en svensexa då det är tänkt som en “sista brakfest” för mannen innan han blir pappa. Denna trend tycks inte riktigt ha nått Sverige ännu, däremot växer sig trenden med Baby showers allt starkare. Det märks inte minst i sociala medier och på nätet i nätbutiker, genom blogginlägg och enskilda kategorier för Baby showers.

Marknaden växer för varje dag, men många är också emot själva eventet som sådant. Det som är intressant är att man oftast är antingen för eller emot, det verkar inte finnas många som håller sig någonstans mittemellan. Att det skulle kunna vara en form av politiskt eller feministiskt statement kan med fördel diskuteras, det kan ju handla om religiösa och kulturella grundvärderingar. Oavsett är målet och syftet med en Baby shower, ett Dadchelor party eller en Mama shower att hylla och fira någonting fantastiskt och fint tillsammans med goda vänner och bekanta. Det kan väl inte vara så farligt, eller hur?

När det gäller fenomenet Mama Showers läggs det mer fokus på mamman än på den kommande bebisen. Mama showers är mindre vanligt i Sverige än Baby showers, än så länge, men börjar också det ta mark. Det går att hitta en mängd olika tips och idéer för alla dessa evenemang, inte minst på nätet och via olika bloggar: allt från lekar till namnförslag, presenttips, recept, dekorationstips och dukning.

Lycka till!

nullpoint