Kända Instagramfeminister

Feminism

“Instagramfeminist” har blivit ett vedertaget begrepp, men vad är det egentligen och vad krävs för att bli en sådan? Vågen kom som från ingenstans för cirka sju år sedan och har växt sig allt starkare sedan dess. Samtidigt har kroppsaktivismen också blivit allt starkare och de två går oftast hand i hand. För att bli Instagramfeminist och kroppsaktivist krävs egentligen inget mer än ett vanligt Instagramkonto och ett gäng följare. Att inspirera följarna genom välskrivna texter och uppmuntra till att älska alla kroppar genom att visa upp din egen kropp utan hatiska ord är A och O. Detta går även att tjäna pengar på, få skulle erkänna det men många feminister kan faktiskt leva på sina sociala medier. För att göra det behöver man börja med att starta eget företag. För att komma igång kan man besöka Fakturino där man får hjälp med många praktiska saker. Därigenom kan man ansöka om företagslån eller checkkredit, för att snabbt komma igång med företaget.

Sugen på att starta? Kolla in några av dagens största feministiska ikoner på Instagram, för att hämta inspiration till ditt egna konto.

Cissi Wallin

Krönikören, provokatören, skådespelaren och Instagramkändisen Cissi Wallin är ständigt i ropet. Som en av frontfigurerna under #metoo och en av grundarna till sajten gardet så är hon alltid aktuell. Wallin hörs och är inte rädd för att säga sin åsikt. Hennes konto är välbesökt och uppskattat av många.

Stina Wollter

En av Instagrams äldsta aktiva feminister är Stina Wollter. Hennes konto är naket i dubbel bemärkelse. Det finns många stilrena bilder av hennes kropp, något som hon som konstnär lyckas gestalta på ett riktigt härligt sätt. Samtidigt är hon väldigt öppen med sina känslor och talar alltid direkt från hjärtat. Hon har fått kritik för att bli långdragen och vara för känslosam ibland, men sanningen är att det ofta är svårt att hålla ögonen torra när man hör Stinas ärliga berättelser. Stina är även programledare i radion och har gjort ett fantastiskt jobb med att leda radioprogrammet Karlavagnen under många år.

Lady Dahmer / Natashja Blomberg

En pionjär inom Sveriges internet-feminism är sannerligen Lady Dahmer, eller Natashja som hon egentligen heter. Hon började med en blogg 2008 och var en av de första i Sverige som vågade skriva rakt och ärligt om feminism. I flera år blev hon hatad för sitt “manshat” samt sin stora kroppsform. Därmed kan hon även räknas som en av Sveriges första kroppsaktivister. Idag verkar hon främst på Instagram, men bloggen finns kvar i sin helhet trots att den inte uppdateras särskilt flitigt. Där kan man läsa många bra texter om allt från dieter, barnuppfostran och fattigdom till seriemördare och män som hatar kvinnor. På Instagram finns hon under namnet ladydahmer.

nullpoint