Allmänt om e-cigaretter och kvinnor

Feminism

E-cigaretter används av allt fler svenskar och framför allt inom de yngre målgrupperna. Sett till statistiken är män något överrepresenterade i användandet, men samtidigt har tobaksvanor bland kvinnor ökat generellt under lång tid. Men hur är det med lagen, vad gäller för One Vape och liknande varumärken på den svenska marknaden?

Vape och rökning bland kvinnor

Trenden att röka e-cigaretter, eller vejpa som det också kallas, är påtaglig bland svenska kvinnor. Kanske har det att göra med att reklam och marknadsföring av tobaksprodukter framför allt fokuserat på kvinnor under det senaste seklet. Allt fler kvinnor har alltså lockats till att börja röka eller snusa. Därför är också antalet kvinnor som vill trappa ner på tobaksbruket större och här är e-cigaretter som till exempel One Vape en populär metod.

Det nämnda varumärket One Vape har haft stor succé på den svenska marknaden genom att erbjuda ett brett sortiment. De har e-cigaretter i många smakvarianter som till exempel hallon, mint, mango eller klassisk mentol. Ibland kallas till och med den här typen av tobakssmaker för “tjejsmaker”, vilket för övrigt är värt en feministisk diskussion i sig.

Vad säger lagen?

Det är den vanliga lagen om tobak och liknande produkter som reglerar marknaden för One Vape och övriga e-cigaretter. Oavsett om vapeprodukten innehåller nikotin eller inte är det samma lag som bestämmer hur e-cigaretter får distribueras, säljas samt användas på offentliga platser. Du får exempelvis vejpa i din egen bostad, men däremot inte på en vanlig restaurang eller i affärer.

Folkhälsomyndigheten är den institution som har ansvar för kontrollen av hur vapeprodukter hanteras på den svenska marknaden. Skulle det framkomma säkra uppgifter om att vaping är extra skadligt för kvinnor har myndigheten rätt att förbjuda produkterna.

nullpoint